Copánky z čerstvého lososa s červenou cibulí a pomerančovou omáčkou
Ingredience (4 porce)
Filet z čerstvého lososa | 800 g | |
Červená cibule |
800 g | |
Pomeranče |
2 ks |
|
Cukr | 40 g | |
Máslo |
80 g | |
Bílý ocet | 1 polévková lžíce | |
Bílé víno | 100 ml | |
Sůl |
POSTUP PŘÍPRAVY
Filet z lososa vykostíme, stáhneme kůži a nakrájíme na dlouhé ploché proužky. Zapleteme copánky a vložíme je do horké nádoby o objemu 2,7 l (TF-027-24), vymazané máslem. Oloupeme a omyjeme cibuli a nakrájíme ji na velmi tenké plátky. V rozehřáté nádobě o objemu 2,0 l (TF-020-20) necháme rozpustit máslo (šipka indikátoru tepelné regulace se nachází v zeleném poli) a smažíme cibuli, dokud nepustí šťávu. Podle chuti okořeníme a přidáme trochu bílého vína. Necháme pomalu vařit, dokud nevznikne hustá omáčka.
Oloupeme pomeranče, zbavíme je bílé slupky a kůru pomerančů nakrájíme na tenké plátky.
Kůru vložíme do nádoby o objemu 1,8 l (TF-018-16), přidáme sklenici vody, zapneme zdroj ohřevu na střední stupeň a necháme vařit. Scedíme a celý proces třikrát opakujeme (abychom odstranili veškerou hořkou příchuť). Do nádoby o objemu 1,3 l (TF-013-16) dáme cukr, trochu vody a pomerančovou kůru. Zapneme zdroj ohřevu na střední stupeň a necháme zkaramelizovat.
Pomerančovou kůru přidáme k cibuli a podle potřeby přilijeme trochu octa. K lososovi přidáme trochu bílého vína, podle chuti okořeníme a pečeme po dobu 5 minut v troubě při teplotě 200 °C (předtím sejmeme plastové úchyty).
K teplé omáčce přidáme trochu másla a lehce prošleháme.
Omáčku vlijeme do teplých misek, na omáčku položíme lososové copánky a podáváme.
Místo červené cibule můžeme použít čerstvý pórek.
Nutriční hodnota na jednu porci:
Kcal |
656 |
Bílkoviny | 40 |
Tuk |
41 |
Uhlohydráty | 2 |