Připravte skvělou čínu v pánvi WOK
PÁNEV WOK: kuchyňský pomocník, který se může chlubit tisíciletou historií! Zatímco my jsme pyšní na to, že máme k dispozici velké množství nádob, čínské kulinářské umění se spokojí pouze s jednou - s pánví WOK.
Tato nádoba měla původně vypouklé dno, které by se na současné sporáky nehodilo. Z toho důvodu byla vyrobena nová pánev WOK s plochým dnem, které perfektně sedí jak na plynových hořácích, tak na elektrických plotýnkách. Její kulaté stěny Vám umožní například snadno připravit lahodnou omeletu a zároveň skvěle uvařit zeleninu i orestovat maso. Jedním ze základních principů čínské kuchyně je nakrájet jídlo před vařením na velmi tenké plátky, aby se doba úpravy snížila na minimum.
Další technikou je vařit najednou různá jídla. Například je možné vařit zeleninu, odhrnout ji na stranu a vytvořit tak místo pro maso. Maso se snadněji uvaří díky šťávě ze zeleniny a díky teplu, které se v nádobě nashromáždilo.
To jsou dva základní principy čínské kuchyně, jež Vám umožní připravit v krátké době jídlo bohaté na vitamíny s nízkým obsahem kalorií. Samozřejmě můžete používat pánev WOK i pro přípravu tradičních pečínek, zeleninových polévek a na smažení. Stačí dát volnost fantazii a kreativitě!
NÁŠ TIP:
Při vaření ve woku kořeňte jídlo až na poslední chvíli a současně přidejte trochu vody. Ta se ihned odpaří a pokrm krátce podusí. Dosáhnete tak ideální křehkosti masa i zeleniny a zároveň plné a pikantní jídlo.
Recept: Kuřecí maso s rýží a zeleninou
Suroviny: 400 g kuřecích prsou, 225 g rýže (uvařené), 2 lžičky olivového oleje, 1 ks červené cibule nakrájené na kolečka, 2 ks stonku řapíkatého celeru nakrájeného na plátky, 1 ks žluté papriky nakrájené na kostičky, 2 lžičky zázvoru oloupaného a nakrájeného na plátky, 1/2 lžičky kmínu, šťáva z 1 citronu, 4 lžičky sójové omáčky, pepř, sůl
Postup: Rozpalte pánev a orestujte maso za stálého míchání dozlatova. Pak jej odstraňte z pánve. Přidejte do pánve oba druhy cibule, řapíkatý celer, papriku a za stálého míchání opékejte. Do zeleniny vložte maso, přidejte zázvor, kmín, citronovou šťávu, sójovou omáčku a uvařenou rýži. Důkladně promíchejte a podávejte.
ČIŠTĚNÍ
Před prvním použitím doporučujeme pánev WOK pečlivě umýt vlažnou vodou a prostředkem na mytí nádobí. Poté ji můžete umývat jako ostatní nádoby, jen dbejte na to, aby nedošlo k poškrábání, a nepoužívejte agresivní prostředky na nádobí.
UPOZORNĚNÍ
- před prvním použitím nádobu i poklici umyjte
- při vaření se vyhněte vysokým teplotám, regulujte zdroj tepla
- nepoužívejte v mikrovlnné troubě
- nepoužívejte chlorečnany nebo brusné látky, které by mohly poškodit povrch
- po umytí pánev i poklici důkladně utřete, aby se na povrchu netvořily skvrny