7 TIPŮ PRO VAŠE ZDRAVÍ
52 % české populace trpí nadváhou. Není tedy divu, že se stále větším problémem stává také dětská obezita. Kolikrát už šestileté obézní děti mají vysokou hladinu tuků a cholesterolu v krvi, trápí je vysoký tlak a mají zvýšenou hladinu krevního cukru. Jak mít pevné zdraví a být fit? Vy i celá vaše rodina? Připravili jsme pro vás následujících 7 tipů.
Co dělat, když je vaše dítě nebo jiný člen domácnosti obézní? Dnes se už nelze vymlouvat na rychlé životní tempo a nedostatek času. Na trhu jsou k dispozici kvalitní výrobky pro rychlou přípravu a zdravé uchovávání potravin, mezi nimiž vynikají zejména výrobky společnosti Zepter.
Výběr vhodných potravin a úprava stravovacích návyků, vhodná tepelná úprava stravy, správné uchovávání potravin a pohyb – to jsou jedny z nejdůležitějších kroků, které vedou ke zdraví vás a vašich dětí.
1. JEZTE SPRÁVNÉ POTRAVINY V PŘIMĚŘENÉM MNOŽSTVÍ!
V první řadě zapomeňte na extrémy. Na straně jedné na posedlost pouze potravinami BIO a zdravým životním stylem, na druhé straně na přísné diety nebo přejídání se. Ani jedno není správné. Používejte svůj vlastní rozum a věřte, že k pozitivní změně stačí málo.
Při sestavování jídelníčku vám bude nejlepším pomocníkem potravinová pyramida. U každé skupiny potravin je stanoveno množství, které byste měli denně sníst. Jednotkou množství je přesně definovaná porce.
2. JEZTE PRAVIDELNĚ!
Nepravidelný jídelní režim bývá z hlediska výživy jedním z nejčastějších „neduhů“. Typické je především vynechávání snídaní, odbývání obědů „něčím rychlým“, na odpolední svačinu nezbývá čas a večer nastoupí přejídání, protože je už „klid“ a tělo si žádá své. Přitom je nepravidelný jídelní režim spojen s mnoha riziky - mezi hlavní následky patří častější a výraznější pocity hladu spojené s velkým příjmem jídla a vznik metabolické úspornosti.
Metabolická úspornost znamená, že tělo pracuje na „menší obrátky“ a šetří energií, které se jí nedostává. A když už se dostane k jídlu, přebytky ochotně uloží na horší časy. Celkový energetický příjem si proto rozdělte do 5–6 porcí, to znamená 3 hlavní jídla, 2 svačiny a v případě hladu je možné zařadit i druhou večeři.
Jezte v pravidelných intervalech, ideálně po 2,5-3 hodinách, a to i v případě, že nemáte hlad.
3. JEZTE PESTŘE!
Máte k snídani již několik let rohlík s máslem, vaříte pouze několik oblíbených jídel a znáte jen točený salám? Pak věřte, že je tu značné riziko, že vám chybí celá řada důležitých látek (zpravidla vápník, vitamín C a vláknina, zato přebývá tuk). Chybu dělají také ti, kteří při redukční dietě jedí stále to samé. Výsledkem je, že po několika týdnech nemůžete „zdravé“ potraviny ani cítit, protože jste po dlouhou dobu neznali nic jiného. Fádnost diety proto bývá poměrně častým důvodem pro ukončení celého redukčního programu. Přitom by k dosažení úspěchu stačilo pouze víc přemýšlet nad tím, co sníst.
4. DOSTATEČNĚ PIJTE!
Pitný režim je z hlediska zdravého životního stylu jedním z hlavních faktorů. Správný pitný režim totiž urychluje funkci metabolismu a odplavuje odpadní látky z těla ven. Naopak nevhodný pitný režim způsobuje únavu, bolest hlavy, zatěžuje ledviny a trávicí soustavu a mění cukry v tuky.
Jak si určit správné množství nápojů?
Svoji váhu vynásobte koeficientem pitného režimu 0,035 a výsledkem bude vaše doporučená denní dávka tekutin v litrech.
Příklad: 63 kg x 0,035 = 2,205 l
To znamená, že byste měl/a vypít 2,205 litru tekutin za den.
5. PŘIPRAVUJTE JÍDLO SPRÁVNĚ!
Způsobem, jakým jídlo tepelně upravujete, můžete hodně získat nebo ztratit. Je známé, že nejvhodnější tepelnou úpravou je vaření v páře, dušení a pečení bez tuku.
Nádobí Zepter umožňuje vařit v páře, dokonce ve více vrstvách nad sebou. Tento postup je šetrný k vitamínům a minerálním látkám obsaženým v potravinách. Při běžném způsobu vaření totiž dochází ke značným ztrátám následkem vyluhování ve vodě nebo dlouhého vaření. Potraviny uvařené v páře (brambory, zelenina apod.) si naopak uchovávají vitamíny a minerály ve značném množství, dobře vypadají i chutnají.
Nádobí Zepter umožňuje připravovat jídla bez tuku, aniž by došlo k jejich připalování. Stačí jen dodržet správný technologický postup. Tím, že se k připravovanému pokrmu nepřidá tuk, se významně sníží jeho výsledná energetická hodnota. Takovou změnou způsobu tepelné přípravy pokrmů ušetříte své tělo za týden velkého množství energie, které přispěje k přirozené redukci vaší hmotnosti. Omezení příjmu tuků má velký význam nejen pro ty, kteří mají pár kilogramů navíc nebo se léčí s vysokou hladinou krevních tuků, ale i pro diabetiky.
A jak je možné, že jídlo lze v nádobí Zepter připravit bez tuku a vody?
Nádobí má speciální konstrukci a akutermické kompaktní dno, které rovnoměrně rozvádí teplo po celé své ploše. Pokrm je vystaven působení stejné teploty po celém svém povrchu. Maso velmi rychle zatáhne své póry, opeče se a po zaklopení nádoby poklicí se pak již připravuje ve vlastní šťávě. Druhou důležitou věcí je konstrukce poklice, která velmi dobře těsní a vytvoří parní lázeň uvnitř nádoby. Poklice je vybavena i termokontrolem pro snadnou kontrolu teploty. Velký význam má také to, že při úpravě potravin v nádobí Zepter není nutné přidávat sůl. Podle doporučení by denní příjem soli neměl převýšit 5 g. Realita je však jiná, běžný příjem se pohybuje kolem 12 g soli za den. Důsledkem nadměrného příjmu soli je především riziko vzniku vysokého krevního tlaku a nadměrné zadržování vody v těle. Uvedené způsoby tepelné úpravy v Zepter nádobí významně snižují riziko vzniku mnoha nebezpečných látek (např. polycyklické aromatické uhlovodíky nebo heterocyklické aminy aj.). Tyto látky vznikají při nedokonalém spalování, účinkem vysokých teplot (při grilování nebo během smažení) a při použití nevhodného tuku.
6. UCHOVÁVEJTE POTRAVINY SPRÁVNĚ!
Během skladování a zpracování potravin dochází k celé řadě pochodů, které mohou mít za následek zhoršení kvality potravin, nebo dokonce jejich kažení. Tuky podléhají autooxidaci za vzniku nepříjemného zápachu, dochází k odbourávání bílkovin, což je spojeno se změnou barvy, chuti i vůně, barviva podléhají degradačním reakcím. Na kažení potravin se také velkou měrou podílejí mikroorganismy (bakterie, plísně, kvasinky). Mikroorganismy se začnou množit, pokud mají příznivé podmínky k růstu a začnou rozkládat živiny, popř. tvořit různé jedovaté látky (toxiny). Výsledkem je zápach, změny barvy a konzistence potravin, snížení nutriční hodnoty potravin a vysoké riziko vzniku onemocnění z potravin (alimentární onemocnění). Kažení potravin zabránit nelze, ale je možné prodloužit jejich trvanlivost, snížit ztráty vitamínů a minerálních látek a zajistit, aby si potraviny co nejdéle uchovaly svou barvu a vůni.
Optimálním způsobem uchovávání potravin je vakuové balení, kdy je omezen přístup kyslíku. Ve vakuových podmínkách podléhají potraviny v menší míře oxidačním a degradačním procesům, a tím je zpomalen rozklad potravin. Vakuové balení se tedy uplatňuje i pro potraviny s vysokým obsahem tuku, protože snížení obsahu kyslíku chrání tuk před žluknutím. Vakuové balení také snižuje riziko množení aerobních (kyslík vyžadujících) mikroorganismů a je sníženo riziko nákazy těmito patogeny.
VacSy od společnosti Zepter je patentovaný vakuový systém, který je na celém světě používán k uchovávání čerstvých potravin a uvařených pokrmů. VacSy dokáže uchovat jejich přirozené vlastnosti a vitaminy, a to až pětkrát déle.
7. PRAVIDELNĚ SE HÝBEJTE!
Pravidelná pohybová aktivita přináší mnohé výhody. Zlepšuje pohybové dovednosti a zvyšuje fyzickou zdatnost, snižuje krevní tlak, hladinu cholesterolu a tuků v krvi, u diabetiků pomáhá snižovat hodnoty krevního cukru. Pravidelná pohybová aktivita je také nejlepším a nejlevnějším antidepresivem a lékem na úzkost.
Pohybu byste se měli věnovat alespoň 5x týdně po dobu 30 minut, přičemž stačí procházka ve svižném tempu.
Kdo chce hubnout, měl by cvičit především v pásmu aerobní aktivity. Při aerobní pohybové aktivitě dochází ke spalování tuků. orientačním ukazatelem je tepová frekvence. Tepová frekvence (Tf) by se měla během cvičení pohybovat mezi 60–75 % maximální Tf. Maximální Tf se vypočítá odečtením věku od 220 (220 - věk). Jak poznáte, že cvičíte s odpovídající intenzitou? V okamžiku, kdy při cvičení mírně zčervenáte a začnete dýchat i ústy, jste v pásmu aerobní aktivity. Než začnete cvičit, nezapomínejte se rozhýbat krátkým cvičením o nízké intenzitě a protáhnout se strečinkovou formou. Protažení patří i na závěr cvičení.
Příklad: věk 30 let
Maximální tepová frekvence (Tf) = 220 - 30 = 190 tepů za vteřinu
Během cvičení by se měl tep 30letého člověka ideálně pohybovat v rozmezí 114-142 tepů za vteřinu (60-75 % maximální Tf).