Katalog O světelné terapii Spokojení zákazníci Nejčastější otázky BIOPTRON v rukách odborníků

Atopická dermatitida a biolampa Zepter

17.02.2011

Lidé, kteří jsou „atopičtí“, mají alergie na látky, které se běžně vyskytují v našem okolním prostředí a mezi něž například patří travní pyly, zvířecí srst, určité druhy potravin, atd. Následkem těchto alergií se rozvíjejí a vznikají taková onemocnění jako jsou senná rýma, astma a atopická dermatitida.

Kdo ji bývá postižen?

Atopická dermatitida se může rozvinout u kohokoli a postihuje stejnou měrou muže i ženy.

Běžně se vyskytuje u nemluvňat a malých dětí, přičemž kožní léze se často objeví během několika měsíců po narození.

Jaké jsou příčiny atopické dermatitidy?

Přesná příčina není dosud známa. U některých jedinců je pravděpodobnost rozvinutí atopické dermatitidy vyšší než u ostatních, zejména tehdy, pokud ji měli jiní členové rodiny anebo jestliže se v rodině vyskytlo astma či senná rýma. Například: pokud jeden z rodičů trpí atopickou dermatitidou, činí riziko toho, že u jeho dítěte se onemocnění rozvine, 20 až 30 %; pokud mají atopickou dermatitidu oba rodiče, toto riziko stoupá a činí více než 50 %. Atopická dermatitida není infekční.

Následkem těchto alergií se rozvíjejí a vznikají taková onemocnění jako jsou senná rýma, astma a atopická dermatitida.

Atopická dermatitida se též nazývá atopický ekzém nebo endogenní ekzém (slovo ekzém pochází z řečtiny a znamená „vyvěrat na povrch“ nebo „vřít“).

Atopická dermatitida se projevuje jako svědivé, červené šupinaté skvrny, které se mohou objevit kdekoli na těle. Průběh tohoto onemocnění je různý: někteří lidé jsou dermatitidou postiženi po dobu několika let a pak se jejich kůže vyčistí, zatímco jiní lidé trpí vážnější a dlouhodobější chorobou.

Atopická dermatitida je běžné onemocnění, které postihuje 5 % celkové populace a až 15 % dětí.

Atopičtí lidé mají hyperaktivní imunitní (obranný) systém, což znamená, že jejich tělo má „nadměrnou reakci“, když přijde do styku s určitými dráždivými látkami (travními pyly, zvířecí srstí, atd.)

Jejich kůže následkem toho v případě atopické dermatitidy zčervená a zanítí se, což narušuje běžnou funkci kůže jako ochranné bariéry.

Atopickou dermatitidu mohou též zhoršit externí faktory, mezi které patří působení vlivu čisticích prostředků, chemikálií, vlněných oděvů a kočičí/psí srsti. Svou roli mohou u některých lidí hrát též určité druhy potravin, například mléčné výrobky (kravské mléko, sýry, máslo, atd.). Atopickou dermatitidu může také zhoršit infekce kůže způsobená viry (např. virem herpes simplex – „oparovým“ virem) nebo bakteriemi. Atopická dermatitida může rovněž plně propuknout tehdy, jestliže je člověk vystaven stresu nebo se necítí dobře.

Pro nemluvňata může být toto onemocnění značně bolestivé a může jim bránit ve spánku.

Jaké jsou běžné příznaky?

Atopická dermatitida se na těle běžně vyskytuje na přední straně kolen a loktů a okolo krku. U nemluvňat a malých dětí se léze často objevují na obličeji a na trupu.

Prvním znakem atopické dermatitidy je výskyt malých puchýřků, z kterých vytéká vodnatá tekutina, a kůže je mokrá. Pak se kůže zanítí a začne být bolestivá a vypadá jako skvrny s červenou šupinatou kůží. Postižené plochy často výrazně vyschnou.

Hlavním příznakem atopické dermatitidy je úporné svědění, které může být v mnoha případech nesmírně závažné a může narušovat spánek. Škrábání či mnutí pokožky často vyvolává další poškození, zhoršení zánětu a zvýšení bolestivosti a způsobuje, že tloušťka kůže zesílí. Popraskanou kůži mohou infikovat viry nebo bakterie.

Atopická dermatitida má kromě fyzických obtíží u postiženého jedince (a pokud je jí postiženo dítě, pak i u jeho rodiny) nepříznivý dopad na kvalitu života. Neustálé svědění a bolestivost kůže může být nesmírně stresující a často narušuje spánek (zejména u dětí a jejich rodičů). Starší pacienti se také mohou stydět za svůj vzhled.

Hlavním příznakem je svědění, které může být v mnoha případech velmi úporné.

Následkem těchto alergií se rozvíjejí a vznikají taková onemocnění jako jsou senná rýma, astma a atopická dermatitida.

Atopická dermatitida se též nazývá atopický ekzém nebo endogenní ekzém (slovo ekzém pochází z řečtiny a znamená „vyvěrat na povrch“ nebo „vřít“).

Atopická dermatitida se projevuje jako svědivé, červené šupinaté skvrny, které se mohou objevit kdekoli na těle. Průběh tohoto onemocnění je různý: někteří lidé jsou dermatitidou postiženi po dobu několika let a pak se jejich kůže vyčistí, zatímco jiní lidé trpí vážnější a dlouhodobější chorobou.

Atopická dermatitida je běžné onemocnění, které postihuje 5 % celkové populace a až 15 % dětí.

Jaký je u osob postižených atopickou dermatitidou další vývoj?

Stav většiny dětí postižených atopickou dermatitidou se s přibývajícím věkem spontánně zlepší; u 50 % dětí nemoc ve věku okolo 6 let zcela zmizí a více než 75 % postižených se uzdraví v době dospívání. U malé části osob trpících atopickou dermatitidou se však onemocnění bude během let dospívání i v dospělosti vracet. U dospělých osob, u kterých se atopická dermatitida rozvine, se stav často stane chronickým a střídají se u nich období propuknutí onemocnění s obdobími, kdy příznaky vymizí.

Jaké jsou možnosti léčby?

Atopickou dermatitidu nelze léčit, lze ji však kontrolovat. Mezi hlavní opatření patří vyhýbání se známým dráždivým faktorům (např. zvířecí srsti, silným mýdlům, atd.) a používání bavlněného oblečení.

Většina pacientů trpí mírným až středním stupněm onemocnění. U těchto pacientů obvykle postačuje léčba, která se aplikuje přímo na kůži (topická léčba). Topická léčba spočívá v aplikaci různých krémů, jakými jsou například zvláčňující krémy (které hydratují pokožku a zmírňují tvorbu šupin), ochranné krémy (zamezují dehydrataci a chrání pokožku) a steroidní krémy (zmírňují zánět). Pokud se vyskytne sekundární infekce kůže, může být nezbytné nasadit antibiotika. Antihistaminika mohou zmírnit svědění a umožnit tak lepší spánek.

Vážný stupeň onemocnění může vyžadovat agresivnější typy léčby, například fototerapii (která používá ultrafialové záření), nebo podávání léků na potlačení činnosti imunitního systému – mezi takové léky patří například azathioprin nebo cyklosporin. Všechny tyto typy léčby však vyvolávají vedlejší účinky a lékaři musí s ohledem na každého pacienta přihlížet k potenciálním rizikům i přínosům.

Světelná terapie BIOPTRON při atopické dermatitidě

Světelná terapie BIOPTRON může pomáhat léčit onemocnění, jakým je atopická dermatitida, na základě zmírnění bolesti a zánětu a podporou hojivé reakce u jakýchkoli kožních lézí.

Jak mám používat světelnou terapii BIOPTRON, jestliže trpím atopickou dermatitidou?

Je to velmi snadné! Světelná terapie BIOPTRON je naprosto bezpečná a její použití je velmi jednoduché.

Přístroj světelné terapie BIOPTRON lze snadno umístit tak, aby léčebné světlo dopadalo na kteroukoli oblast s výskytem kožních lézí (hlavu, obličej, paže a nohy). Terapie by se měla na každou postiženou plochu aplikovat po dobu 4 až 10 minut na každou proceduru, a to jednou až dvakrát denně tak dlouho, dokud bude třeba a dokud nebude patrné zlepšení.

Co je to světelná terapie BIOPTRON?

Světlo představuje formu energie a má vlastnosti „podobné vlnám“. Rozdíl mezi různými barvami světla je určován jejich vlnovou délkou. Světlo se jako léčebný prostředek používá již od starověku. V současné době mají vědci rozsáhlejší poznatky o tom, které složky přirozeného světla pomáhají stimulovat hojení. Tyto znalosti vedly k vývoji optických přístrojů produkujících různé typy „zdravotně prospěšného“ světla – například systému světelné terapie BIOPTRON.

Pro více informací o světelné terapii BIOPTRON kontaktujte svého nejbližšího obchodního zástupce Zepter Medical.

Komentáře
*
*
* povinné položky

Nejsou žádné komentáře

Související produkty

BProOne.jpg

BIOPTRON Pro 1 se stolním stojanem

Bioptronová lampa BIOPTRON Pro 1, střední model bioptronové lampy, je určen jak pro použití v domácnostech, tak ve sportovních klubech nebo fitness centrech. Dále se tato biolampa h...

Novinky

vhz.jpg

Vyhodnocení Narozeninové hry Zepter

Společnost Zepter International oslavila 25 let svého působení v České republice. U této příležitosti jsme pro naše zákazníky připravili soutěž s krásnými cenami. Nevyhráli jste?...
více»
logo.jpg

Zepter partnerem prestižní akce –Týdne italské kuchyně

Zepter podpořil první Týden italské kuchyně ve světě, který spolupořádá Velvyslanectví Italské republiky, velvyslanec Itálie Aldo Amati a Italský kulturní institut. V Praze následov...
Archiv → více»

Zepter pomáhá

thion_krajina.jpg

Zepter čistička vzduchu pomáhá v domově pro seniory

Všichni jsme už slyšeli, že vzduch venku je dnes silně znečištěn nejen ve městě, ale i na venkově. Ale věděli jste, že vzduch uvnitř našich domovů může být až 100krát horší než venk...
Archiv → více»

Akce

zepter2.jpg

Soutěž! Švýcarská kosmetika Swisso Logical pro Vás!

Vyhrajte balíček luxusní kosmetiky Swisso Logical, která je vyvinuta přímo pro stárnoucí pleť a na vrásky.  Hypoalergenní a bez parabenů SOUTĚŽ JIŽ BYLA UKONČENA....
Archiv → více»