Novinky Zepter pomáhá Dobré zkušenosti Akce

Bioptron Pro 1 pomáhá v Domově Raspenava

04.04.2013

Společnost Zepter International v loňském roce věnovala Domovu Raspenava biolampu Bioptron Pro 1. Protože nás zajímalo, jak jsou s darem spokojeni, zeptali jsme se Hany Sochové, všeobecné zdravotní sestry z Domova Raspenava na její zkušenosti: "Bioptronovou lampu využíváme u vybraných starších klientů, a to zejména k léčbě bolesti zad, kloubů, akné, bolavých zubů atp. Hlavně ji ale používáme na léčbu problémů s kůží."

Jaké je hlavní poslání vašeho Domova?

Domov v Raspenavě, dříve Ústav sociální péče, vznikl v roce 1987. Důvodem jeho vzniku byla péče o děti s těžkým mentálním a také kombinovaným postižením. Naším posláním je poskytování sociálních služeb a péče, jejichž cílem je zajištění podmínek pro důstojný a aktivní život osob s mentálním postižením.

Poskytujeme služby celkem 29 klientům  ve věku od 3 do 33 let. Zajišťujeme pro ně základní péči, jako je ubytování, celodenní stravování, umožňujeme jim vzdělávání, volnočasové aktivity, společenské a kulturní vyžití. Samozřejmostí je spolupráce s ZŠ a MŠ Raspenava, kde jsou naše děti integrované.

V rámci poskytovaných služeb zajišťujeme jejich potřeby ve styku s třetími osobami, například zastupování při jednáních a vyřizování osobních záležitostí na úřadech. Bohužel většina rodičů nejeví o své děti zájem.

Co je hlavní náplní vaší sociálně terapeutické díly?

Hlavní náplní je dlouhodobá a pravidelná podpora zdokonalování pracovních návyků a dovedností prostřednictvím pracovní terapie. Máme keramickou a textilní dílnu. Každý klient je šikovný na něco jiného. Důležité je, aby si pracovní dovednosti a návyky zautomatizovali. Například dnes (18. března – pozn. red.) v textilní dílně připravujeme velikonoční polštáře. Věnujeme se zde různým textilním technikám, jako jsou malba na hedvábí, potisky, razítka, děláme také grafiku, šperky (např. brože, naušnice atp.) nebo odléváme svíčky. Témata na výrobky vybíráme podle aktuálních svátků, zaměřujeme se především na Vánoce, Velikonoce.

V keramické dílně vyrábíme většinou hrníčky, květináče, dózy, tácky, např. na velikonočního beránka, mističky na pytlík od čaje nebo na oříšky, na Vánoce to jsou zase rybičky a různé dekorační předměty, dělali jsme ale i totemy ze šamotu. Obecně řečeno, děláme dekorační a užitkové věci, při jejichž výrobě používáme mimo jiné plášťovou techniku, dutý tvar, modelování nebo jejich kombinace.

Dvakrát do roka – před Vánocemi a Velikonocemi – pro nás pořádá Liberecký kraj prodejní výstavy. Výrobky si často kupují také kolegyně z Domova jako dárky pro své blízké a přátele. Již několikrát jsme uspořádali i prodejní výstavu v Městské knihovně Tanvald a ve spolupráci s agenturou CzechTourism v Praze. Pravidelně se účastníme výtvarné soutěže Lidická růže.

K čemu používáte bioptronovou lampu Bioptron Pro 1?

Bioptronovou lampu využíváme u vybraných starších klientů, a to zejména k léčbě bolesti zad, kloubů, akné, bolavých zubů atp. Hlavně ji ale používáme na léčbu problémů s kůží. Musím však přiznat, že aplikace světelné terapie je u našich klientů trochu komplikovanější, protože lidé s mentálním postižením většinou nevydrží v klidu bez pohnutí sedět po delší dobu, a proto musíme pečlivě vybírat, u koho ji aplikujeme, abychom dosáhli pozitivního účinku.


Jaké jsou reakce vašich klientů na světelnou terapii Bioptron?

Někteří klienti se smějí, mají radost, je to pro ně něco nového. Další jsou zase vděční, že se s nimi něco děje, a tak se na bioptronovou lampu už dopředu těší. Když u nich léčba probíhá pravidelně v přesných termínech, tak už na to sami čekají. Samozřejmě naši klienti vám přímo neřeknou, jestli jsou s něčím spokojení, včetně světelné terapie. Ale když se jim něco líbí, poznáte to z jejich výrazu – zejména je to znát na očích – a z chování.

Poskytujete péči lidem, kteří mají sníženou soběstačnost z důvodu zdravotního postižení. Ovlivnilo to nějak váš názor na to, co je zdraví, co jsou v životě ty podstatné hodnoty…?

Určitě ano, například v přístupu k mé 3,5leté dceři. Dříve jsem vážně řešila to, když něco hned neuměla, a spoustu dalších „důležitých“ věcí. Teď jsem ale jednoduše šťastná, že je zdravá. Neřeším, jestli jí něco jde, nebo nejde, jestli něco udělá o měsíc dřív nebo později.

Práce v Domově mě opravdu naplňuje. Nejprve jsem si samozřejmě musela najít k našim klientům cestu, naučit se vnímat jejich potřeby, sžít se s nimi. Tyhle lidičky jsou ale strašně upřímný a čistý a všechno vám dají hned najevo. Nemají potřebu lhát. Když dostanou i třeba malý dárek, mají z něj strašnou radost, což u „normálních“ dětí není zcela běžné. Vždy vám vaši pozornost vrátí.

Komentáře
*
*
* povinné položky
Cena výrobku
Krásný den přeji, mohu se pozeptat na cenu výrobku Biotron-biolampa, děkuji Pišová
vložil: Pišová, 06.04.2013
Odpoveď na komentář Cena výrobku
Re: Cena výrobku
Dobrý den, paní Pišová. Cena biolampy BIOPTRON Pro 1 je 59 990 Kč. U svého reprezentanta Zepter Medical můžete získat zvýhodněnou cenu až o 25% nižší. Pro více informací kontaktujte koordinátorku Lenku Buckovou na tel.: 221 990 838. Pěkný den.
vložil: David Potužník, 08.04.2013

Související produkty

BProOne.jpg

BIOPTRON Pro 1 se stolním stojanem

Bioptronová lampa BIOPTRON Pro 1, střední model bioptronové lampy, je určen jak pro použití v domácnostech, tak ve sportovních klubech nebo fitness centrech. Dále se tato biolampa h...

Novinky

vhz.jpg

Vyhodnocení Narozeninové hry Zepter

Společnost Zepter International oslavila 25 let svého působení v České republice. U této příležitosti jsme pro naše zákazníky připravili soutěž s krásnými cenami. Nevyhráli jste?...
více»
logo.jpg

Zepter partnerem prestižní akce –Týdne italské kuchyně

Zepter podpořil první Týden italské kuchyně ve světě, který spolupořádá Velvyslanectví Italské republiky, velvyslanec Itálie Aldo Amati a Italský kulturní institut. V Praze následov...
Archiv → více»

Zepter pomáhá

thion_krajina.jpg

Zepter čistička vzduchu pomáhá v domově pro seniory

Všichni jsme už slyšeli, že vzduch venku je dnes silně znečištěn nejen ve městě, ale i na venkově. Ale věděli jste, že vzduch uvnitř našich domovů může být až 100krát horší než venk...
Archiv → více»

Akce

zepter2.jpg

Soutěž! Švýcarská kosmetika Swisso Logical pro Vás!

Vyhrajte balíček luxusní kosmetiky Swisso Logical, která je vyvinuta přímo pro stárnoucí pleť a na vrásky.  Hypoalergenní a bez parabenů SOUTĚŽ JIŽ BYLA UKONČENA....
Archiv → více»