Katalog O nádobí Masterpiece Recepty Nejčastější otázky Zdravé vaření Spokojení zákazníci Rady odborníků

Jaké jsou rozdíly mezi klasickým a Zepter vařením?

06.02.2011

V nádobí Zepter nevaříme jídlo ve vodě, ale v páře, takže si potraviny uchovají vitaminy, minerály a téměř všechny výživné látky. Strava neztrácí svou barvu ani složení a zůstanou v ní uchovány všechny biologické hodnoty.

Klasický způsob vaření

Vaření

Při klasickém způsobu vaříme ve vodě. Voda přitom rozpouští výživné látky v potravinách a vstřebává je. Typickým příkladem je příprava čaje nebo polévky. Když vaříme lístky z čaje, voda absorbuje cenné látky, které pak pijeme. Když vaříme jídlo ve vodě a potom ji vylijeme, vyhazujeme i vitaminy a minerály a ostatní cenné látky, které se v průběhu přípravy dostaly do vody.

Pečení

Stravu pečeme na tuku, abychom neponičili pánev a aby se jídlo nepřipálilo. Sice tak chráníme pánev, ale ohrožujeme své zdraví! Vědecky bylo prokázáno, že tuk se při opakovaném ohřívání stává zdraví škodlivým, a proto by se neměl znovu používat. Pokud přesto chcete používat olej, doporučuje se jídlo nejdříve tepelně zpracovat a potom přidat olej.

Vlastnosti nádobí

Materiály, které se běžně používají k výrobě nádobí:

  • Železo – pevné, ale rezaví, není hygienické, špatně se udržuje, nerovnoměrně vede teplo
  • Keramika – dekorativní, ale nerovnoměrně vede teplo, snadno praská, je porézní
  • Smalt – dekorativní, ale nerovnoměrně vede teplo, jídlo se na něm rychle připálí, snadno se deformuje
  • Sklo – snadno se udržuje, ale jídlo se na něm připaluje, nádoby jsou náchylné k prasknutí
  • Teflon (Non-stick) – dobře vede teplo, jídlo se na něm nepřilepuje, ale nádoby se lehce poškodí a nevydrží dlouho
  • Hliník – dobře vede teplo, ale oxiduje, není hygienický a deformuje se
  • Lehká ocel – vydrží dlouho, ale nerovnoměrně vede teplo a jídlo se v ní snadno připaluje

Vaření v nádobí Zepter

Vaření

V nádobí Zepter nevaříme jídlo ve vodě, ale v páře, takže si potraviny uchovají vitaminy, minerály a téměř všechny výživné látky. Strava neztrácí svou barvu ani složení a zůstanou v ní uchovány všechny biologické hodnoty.

Pečení

V nádobí Zepter je možné péci bez přidávání tuku. Maso obsahuje tuky a peče se tak ve vlastní šťávě. Doba přípravy je mnohem kratší než při klasickém způsobu pečení. Maso se méně vysušuje a úspory potravin jsou značné. Naše zdraví není ohroženo, neboť se při tomto způsobu nepoužívá olej, který by se přepaloval. Protože k přípravě pokrmu není použit tuk, není v jídle přebytek kalorií, a proto ani nehrozí riziko zvýšené hladiny cholesterolu v krvi.

Vlastnosti nádobí

Pro dnešní generace a generace příští Zepter vyrábí a nabízí nové kovové nádobí vyrobené moderní technologií za použití nejlepšího materiálu.

Nádobí je vyráběno z ušlechtilé oceli CrNi 18/10, která má řadu skvělých vlastností, jež ji odlišují od jiných materiálů:

  • Neoxiduje
  • Nerezaví
  • Rovnoměrně vede teplo
  • Snadno se udržuje
  • Zachovává si vysoký lesk
  • Velmi odolná proti opotřebení
  • Nemění barvu
  • Není porézní, a proto se v ní nedrží bakterie

Jak je možné, že jídlo lze v nádobí Zepter připravit bez tuku a bez vody?

Nádobí má speciální konstrukci a akutermické kontaktní dno, které rovnoměrně rozvádí teplo po celé své ploše. Pokrm je vystaven působení stejné teploty po celém svém povrchu. Maso velmi rychle zatáhne póry, opeče se a po zaklopení nádoby poklicí se pak již připravuje ve vlastní šťávě. Druhou důležitou věcí je konstrukce poklice, která velmi dobře těsní a vytvoří parní lázeň uvnitř nádoby. Poklice je vybavena i termokontrolem pro snadnou kontrolu teploty. Velký význam má také to, že při úpravě potravin v nádobí Zepter není nutné přidávat sůl, protože si potraviny zachovají maximum přirozené chuti.

Kombinace cirkulace páry a kompatibilních nádob umožňuje vaření v několika vrstvách, v tzv. varném sloupci. Příprava jídla je tak rychlejší a ekonomičtější. Poklice varných nádob jsou speciálně navrženy tak, aby se v jejich středu hromadila pára, která poté zkondenzuje a odkapává dolů na dno nádoby. Speciální úprava okraje poklice zajišťuje dokonalé těsnění, a brání tím úniku cenných živin z připravovaných pokrmů. Důležitým prvkem nádob jsou rovněž jejich úchyty, které zůstávají stále studené. Umožňují tak bezpečnou manipulaci s horkými nádobami. Ucha jsou odolná vůči vysokým teplotám a lze je umývat v myčce nebo používat v troubě vyhřáté až na 225 ºC. Zároveň slouží jako ideální odkládací místo na poklici.

Exkluzivním doplňkem poklic systému Zepter Home Art je „termokontrol“, který zajišťuje neustálý přehled o teplotě uvnitř nádoby. Žluté pole znamená, že je nádoba chladná nebo se teprve začíná zahřívat, zelené pole symbolizuje ideální teplotu pro vaření (asi 95 ºC, důležité i z hlediska úspory energie) a konečně pole červené znamená, že se nádoba přehřívá a je potřeba snížit intenzitu ohřevu nebo jej zcela vypnout.

Integrovaný systém Zepter se skládá z nádobí na vaření, misek, servírovacích mís, cedníků, struhadel a košíků, které lze vzájemně optimálně kombinovat. Nádobí Zepter je ekonomické, racionální, inteligentní – zkrátka dokonalé!

Komentáře
*
*
* povinné položky

Nejsou žádné komentáře

Související produkty

Z-500.jpg

Sada nádobí JUNIOR

Nejmenší sada nádobí Zepter je vyrobená z oceli AISI 316L (Cr-Ni-Mo). V nádobí Zepter nevaříme jídlo ve vodě, ale v páře, takže si potraviny uchovají vitaminy, minerály a téměř všec...
Z-530.jpg

Sada nádobí GRANDE

Rodinná sada nádobí Zepter je vyrobená z oceli AISI 316L (Cr-Ni-Mo). V nádobí Zepter nevaříme jídlo ve vodě, ale v páře, takže si potraviny uchovají vitaminy, minerály a téměř všech...
Z-S20.jpg

Nádoba s děrovaným dnem, Ø 20 cm

Nádoba s děrovaným dnem o průměru 20 cm. Multifunkční použití, kombinovatelná se všemi nádobami Zepter o stejném průměru. Umožňuje snadné cezení a vaření v páře, ideální pro příprav...
Z-S24.jpg

Nádoba s děrovaným dnem, Ø 24 cm

Nádoba s děrovaným dnem o průměru 24 cm. Multifunkční použití, kombinovatelná se všemi nádobami Zepter o stejném průměru. Umožňuje vaření v páře, ideální pro přípravu příloh (zeleni...
cestelli9.jpg

Systém parních košíků

Systém parních košíků je velice všestranný a může způsobit převrat ve způsobu, jakým vaříte! Používejte systém parních košíků pro různé způsoby přípravy jídel. Nejenže vždy dosáhnet...

Novinky

vhz.jpg

Vyhodnocení Narozeninové hry Zepter

Společnost Zepter International oslavila 25 let svého působení v České republice. U této příležitosti jsme pro naše zákazníky připravili soutěž s krásnými cenami. Nevyhráli jste?...
více»
logo.jpg

Zepter partnerem prestižní akce –Týdne italské kuchyně

Zepter podpořil první Týden italské kuchyně ve světě, který spolupořádá Velvyslanectví Italské republiky, velvyslanec Itálie Aldo Amati a Italský kulturní institut. V Praze následov...
Archiv → více»

Zepter pomáhá

thion_krajina.jpg

Zepter čistička vzduchu pomáhá v domově pro seniory

Všichni jsme už slyšeli, že vzduch venku je dnes silně znečištěn nejen ve městě, ale i na venkově. Ale věděli jste, že vzduch uvnitř našich domovů může být až 100krát horší než venk...
Archiv → více»

Akce

zepter2.jpg

Soutěž! Švýcarská kosmetika Swisso Logical pro Vás!

Vyhrajte balíček luxusní kosmetiky Swisso Logical, která je vyvinuta přímo pro stárnoucí pleť a na vrásky.  Hypoalergenní a bez parabenů SOUTĚŽ JIŽ BYLA UKONČENA....
Archiv → více»