Káva jako „lék“
Už více jak sto padesát let jsou známy blahodárné účinky kávy na lidský organismus. Její pozitivní vliv na naše zdraví navíc potvrzuje mnoho vědeckých výzkumů, které byly v posledních desetiletích provedeny týmy odborníků po celém světě. Přiměřené pití kávy (2 až 3 šálky denně) podporuje činnost některých orgánů, jako jsou např. játra, srdce, mozek, tlusté střevo nebo ledviny, a příznivě působí na celý cévní systém.
Káva – bohatý zdroj antioxidantů
Antioxidanty posilují náš imunitní systém a pomáhají nám vyrovnat se s působením tzv. volných radikálů, které poškozují buňky našeho těla, a jsou tak příčinou mnoha závažných onemocnění, jako je infarkt srdce, rakovina nebo předčasné stárnutí.
Bylo prokázáno, že kávové zrno obsahuje velké množství antioxidantů – více než má např. zelený čaj –, které se pražením dokonce ještě dále zvyšuje. Navíc existuje přímá úměra mezi množstvím kofeinu a antioxidantů v kávovém zrně – robusta (asi 2,8 % kofeinu v jednom zrně) má téměř dvakrát více antioxidantů než arabica (asi 1–1,5 % kofeinu v jednom zrně). Obsah antioxidantů není nijak snížen ani při procesu odstraňování kofeinu. Káva je mimo jiné bohatým zdrojem polyfenolů, které jsou společně s vitaminy A, E, C, B2 nebo B15 jedním z nejdůležitějších přirozených antioxidantů v potravě.
Příznivé účinky kávy
Nedávné výzkumy prokázaly, že pití kávy působí preventivně proti vzniku cukrovky typu II, která je také někdy nazývána diabetem dospělých (nejčastěji se projevuje po 40. roce života) a je způsobena nerovnováhou mezi sekrecí a účinkem inzulinu v metabolismu glukózy. Je také prokázáno, že čím více kávy člověk pije, tím je ochrana proti tomuto typu diabetu větší.
Pokud máte špatné trávení, vyzkoušejte ještě před tím, než zajdete do lékárny pro léky, kávu. Pití tohoto lahodného nápoje totiž pozitivně působí na žaludeční sliznici a samotný kofein zvyšuje vylučování kyseliny chlorovodíkové a trávicího enzymu pepsinu. Pokud však trpíte žaludečními vředy nebo jiným onemocněním trávicí soustavy, měli byste pití kávy konzultovat se svým lékařem. Látky, které se nacházejí v kávě, navíc podporují přirozenou funkci tlustého střeva a do jisté míry snižují pravděpodobnost vzniku rakovinného onemocnění.
Taktéž funkci největšího orgánu lidského těla, tj. jater, můžeme podpořit pravidelnou konzumací přiměřeného množství kávy. Její ochranný účinek je zmiňován zejména v souvislosti s cirhózou jater, tedy s onemocněním, které způsobuje poškození a odumírání jaterní tkáně. Kromě virové infekce a nadměrného užívání alkoholu může cirhózu jater zapříčinit mimo jiné i obstrukce žlučových cest. Bylo prokázáno, že pití kávy povzbuzuje stahy žlučníku a urychluje tvorbu a tok žluče, a tím brání vzniku žlučových kamenů.
Protikladné – ale blahodárné – účinky má kofein na cévní systém. Zatímco u mozkových cév vyvolává zúžení (může pomoci při zmírňování nebo dokonce potlačení bolestí hlav – migrénách), u ostatních cév kardiovaskulárního systému dochází vlivem kofeinu k jejich rozšíření.
Ochutnejte 4 skvělé kávy ZE-PRESSO CAFÉ »
Astma, Parkinsonova a Altzheimerova nemoc…
Z dalších příznivých vlivů pití kávy zmiňme například zmírňování astmatických obtíží při vdechování aromatických látek obsažených v kávě. Teofylin a kofein, které jsou neoddělitelnou složkou kávy, povzbuzují dýchání, a to tím způsobem, že uvolňují svaly na stěnách průdušek. V neposlední řadě byly vědecky prokázány preventivní účinky pití kávy u onemocnění, jako je Parkinsonova choroba nebo Altzheimerova nemoc. Pravidelné pití kávy může snížit riziko vzniku Parkinsonovy choroby až o 31 %, protože kofein pomáhá koncentraci dopaminu v mozku. Stejně tak pravidelná konzumace kávy může snížit riziko vývoje Altzheimerovy nemoci.