Katalog O světelné terapii Spokojení zákazníci Nejčastější otázky BIOPTRON v rukách odborníků

Světelná terapie je vhodnou součástí komplexní léčby

14.02.2012

Rozhovor o světelné terapii Bioptron s prof. MUDr. Petrem Havránkem, CSc., přednostou Kliniky dětské chirurgie a traumatologie 3. LF UK, Thomayerovovy nemocnice.

Kdy jste se poprvé seznámil se světelnou terapií a jaký je váš názor na využití fototerapie, resp. polarizovaného světla a laserů v medicíně obecně?

Se světelnou terapií jsem se seznámil v roce 2010, tedy krátce předtím, než jsme od společnosti Zepter a nadace Kolečko převzali  jako dar pro naši kliniku bioptronovou lampu.

Můj názor na využití světelné terapie v medicíně je takový, že se jedná o jednu z pomocných léčebných metod – vedle rehabilitace, laserů a enzymoterapie –, která pacientům určitě ulehčuje nejen po poranění, ale i v mnoha jiných situacích. Jsme rádi, že lampu Bioptron Pro1 máme. Je to cenná přídatná metoda léčení poúrazových stavů a stavů kolem operací.

Klinika dětské chirurgie a traumatologie 3. LF UK a FTN ročně hospitalizuje kolem 3500 dětí. U kolika z nich byla v roce 2011 v rámci komplexní léčby použita světelná terapie Bioptron?

Celkem se za rok 2011 jedná o desítky případů, u kterých byla indikována v rámci komplexní léčby světelná terapie Bioptron.

Na Klinice dětské chirurgie a traumatologie ošetřujeme plné spektrum úrazů dětí od těch nejjednodušších případů, např. kloubní distorze nebo malé tržné rány na hlavě či obočí, přes zlomeniny až po polytraumata ohrožující život. Chirurgicky nejčastěji řešíme zlomeniny končetinových kostí, tedy zlomeniny stehenních kostí, kostí kolem loktů, hlezna nebo zápěstí, kterých operujeme kolem 250 za rok. Ošetřujeme v menším množství i popáleniny, a to zejména u malých dětí, které se opařily horkou tekutinou.

Průměrná délka hospitalizace se u zlomenin pohybuje kolem 3–7 dní. Nejvíc poranění léčíme u dětí v předškolním věku (5–7 let) a v pubertě (11–18 let). Nejběžnějším úrazem jsou zlomeniny zápěstí. Jsou tak běžné, že v období od dubna do července ošetřujeme 4–5 těchto úrazů denně. Na druhé straně nejzávažnější úrazy jsou polytraumata – poranění více tělesných systémů najednou – končetiny, hlava, hrudník, břicho, páteř –, která vznikají při pádech z výšek, u dopravních nehod, nebo tzv. kraniocerebrální úrazy, tj. úrazy mozku a centrální nervové soustavy, které zanechávají nejvážnější následky. Naštěstí děti se hojí velmi rychle, takže je radostné, že velká většina našich pacientů se zpátky do života vrací v dobrém stavu.

Kdy indikujete fototerapii a s jakými výsledky?

Fototerapii indikujeme podle indikačního soupisu a ochoty malých pacientů spolupracovat při léčbě. Dětští pacienti začínají spolupracovat zhruba kolem desátého nebo jedenáctého roku věku. Mladší děti jsou neposedné, nevydrží delší dobu v klidu, a proto je u nich indikace světelné terapie, jež vyžaduje alespoň 10 minut setrvat v klidu, poněkud obtížnější. 15letý kluk, který chce znovu hrát fotbal, udělá všechno proto, aby se plně a co nejrychleji uzdravil. U této věkové skupiny dosahujeme nejlepších výsledků, mimo jiné i z toho důvodu, že puberťáci vnímají bolest velmi negativně.

Už z hlediska komplexnosti – jsme univerzitní klinika a traumacentrum – velmi oceňujeme, když máme k dispozici co největší počet doplňkových léčebných metod, které můžou vést ke zlepšení zdravotního stavu dítěte. Snažíme se tedy pacientům nabídnout co největší počet doplňkových léčebných metod, a proto jsme velmi rádi, že je mezi nimi i světelná terapie Bioptron.

K čemu nejčastěji využíváte lampu Bioptron Pro 1?

Světelnou terapii nasazujeme jak ve fázi doléčování, tak v akutní fázi, např. při svalových bolestech. Zařazujeme ji také po větších operacích, kde je větší rána, dále při pooperačních bolestech, v případě poúrazových svalových kontuzí nebo poúrazových bolestí páteře. V těchto případech přináší světelná terapie pozitivní efekt.

Při tlumení bolesti jsou léky obecně tou méně vhodnou cestou, protože vykazují určitou toxicitu. Navíc speciálně u dětí rychleji vzniká psychický a fyzický návyk na analgetika než u dospělých. U specifických typů úrazů, onemocnění a u určité intenzity bolesti jsou fyzikální metody, mezi něž patří i světelná terapie Bioptron, útlumu bolesti daleko vhodnější než farmaka. Nevzniká u nich totiž žádný návyk a nejsou pro tělo toxické. Obecně se dá říci, že pokud má bolest stupňující intenzitu, nasazujeme farmakoterapii, zatímco když má bolest přetrvávající tendenci, nasazujeme světelnou terapii.

Jaký je podle vás potenciál využití světelné terapie při léčbě vážných úrazů u dětských pacientů?

S velkým úspěchem nasazujeme světelnou terapii Bioptron u 13letých nebo 15letých pacientů, kteří jsou po úrazu, resp. potlučení, celí bolaví.

Jak byste zhodnotil přínos světelné terapie, resp. lampy Bioptron Pro 1, po více než ročním používání na vaší klinice?

Jsme velmi rádi, že můžeme světelnou terapii Bioptron na naší klinice v rámci pomocných léčebných metod našim pacientům nabídnout. Pro určitou skupinu pacientů – zejména adolescenti po rozsáhlejších úrazech a operacích, kteří se chtějí rychle uzdravit, a proto maximálně spolupracují s lékaři – se léčba polarizovaným světlem jeví jako vhodná cesta, která může nahradit i určitou část farmakoterapie. Bohužel u malých dětí nemůžeme objektivně zhodnotit výsledky léčby, protože v mnoha případech nespolupracují. Navíc velmi často se stává, že když se jim stýská po mamince nebo domově, tak stesk zaměňují za bolest a říkají: „Mě to bolí“, i když je ve skutečnosti nic nebolí.

Světelnou terapii Bioptron indikujeme zejména v těchto případech – doléčování jizev, kontuze, distorze, poúrazové bolesti páteře.

Doporučil byste lampu i jiným klinikám?

Ano, bioptronovou lampu bych jako doplňkovou léčebnou metodu doporučil i jiným klinikám, protože si myslíme, že v některých konkrétních případech může opravdu pacientům pomoci.

Komentáře
*
*
* povinné položky

Nejsou žádné komentáře

Související produkty

oxy-spray.jpg

Sterilní Oxy Sprej

Sterilní Oxy Sprej je přírodní a jedinečný produkt pro péči o pokožku, který svým složením poskytuje lidské pokožce hydrataci a vitalitu. Objem 250 ml....
BProOne.jpg

BIOPTRON Pro 1 se stolním stojanem

Bioptronová lampa BIOPTRON Pro 1, střední model bioptronové lampy, je určen jak pro použití v domácnostech, tak ve sportovních klubech nebo fitness centrech. Dále se tato biolampa h...

Novinky

vhz.jpg

Vyhodnocení Narozeninové hry Zepter

Společnost Zepter International oslavila 25 let svého působení v České republice. U této příležitosti jsme pro naše zákazníky připravili soutěž s krásnými cenami. Nevyhráli jste?...
více»
logo.jpg

Zepter partnerem prestižní akce –Týdne italské kuchyně

Zepter podpořil první Týden italské kuchyně ve světě, který spolupořádá Velvyslanectví Italské republiky, velvyslanec Itálie Aldo Amati a Italský kulturní institut. V Praze následov...
Archiv → více»

Zepter pomáhá

thion_krajina.jpg

Zepter čistička vzduchu pomáhá v domově pro seniory

Všichni jsme už slyšeli, že vzduch venku je dnes silně znečištěn nejen ve městě, ale i na venkově. Ale věděli jste, že vzduch uvnitř našich domovů může být až 100krát horší než venk...
Archiv → více»

Akce

zepter2.jpg

Soutěž! Švýcarská kosmetika Swisso Logical pro Vás!

Vyhrajte balíček luxusní kosmetiky Swisso Logical, která je vyvinuta přímo pro stárnoucí pleť a na vrásky.  Hypoalergenní a bez parabenů SOUTĚŽ JIŽ BYLA UKONČENA....
Archiv → více»