Zelná polévka s bramborami a jemnou klobásou
Ingredience (6 porcí):
• 450 g italské kuřecí nebo krůtí klobásy nakrájené na plátky o síle 1,2 cm
• 2 šálky (180 g) cibule nasekané nahrubo
• 2 polévkové lžíce rajčatové pasty
• 8 šálků (2 l) zeleninového vývaru
• 900 g oloupaných brambor nakrájených na kostky o velikosti 2,5 cm
• 675 g savojského zelí
• 3 snítky nadrobno nasekané čerstvé petrželky
• 1 šálek (90 g) čerstvě nastrouhaného vyzrálého pikantního sýru, např. Pecorino Roman
Sůl, čerstvě mletý černý pepř dle chuti
POSTUP PŘÍPRAVY
Doba přípravy: 15 minut
Doba tepelné úpravy: 30 minut
Do nádoby s vodou vložte systém parních košíků, přidejte brambory a zelí (obsah nádoby může přesáhnout maximální doporučený obsah, protože zelí zmenší během tepelné úpravy svůj objem).
Přiklopte poklicí Syncro-Clik® Z-420-20 a poklici zajistěte. Na velkém plameni nechte vytvořit vysoký tlak, zmírněte plamen a vařte po dobu 3 minut.
Mezitím si v nádobě Zepter o objemu 5,8 l (Z-2058) na středně velkém až velkém plameni připravte nakrájenou klobásu. Až začne klobása syčet, zmírněte na střední plamen a nechte 2 až 3 minut za častého míchání opékat, dokud klobása nezíská světle hnědou barvu. Přidejte cibuli a rajčatovou pastu a za častého míchání vařte další 2 minuty.
Zelí již bude v tuto chvíli hotové, proto uvolněte tlak, odstraňte poklici, přidejte nakrájenou klobásu a zbytek vývaru, vmíchejte petrželku, 1/3 šálku sýru Pecorino Romano a přidejte sůl. Polévku je možno nyní podávat. Budete-li chtít, položte na dno každé misky plátek chleba a ten pomocí naběračky přelijte polévkou.
Posypte sýrem Pecorino Romano a černým pepřem. U stolu pak ještě přidejte strouhaný sýr.
Lze též podávat s 6 plátky selského chleba.
Obměny: zelí můžete nahradit jinými druhy zeleniny, například nasekanou čekankou nebo locikou...